RADYO DİNLE
Get the Flash Player to see this player.
Üye girişi yaparak sizde resim, video ve şiir paylaşabilirsiniz.
Magazin
Haberler

BulunduÄŸunuz Sayfa ‘Yemek Tarifleri’

Hamur iÅŸi yaparken bunlara dikkat….

Bir çok üyemizden hamurumuz kabarmıyor yada piştikten sonra sert oluyor. Yumuşacık poğaçalar yapamıyorum gibi mesajlar aldıktan sonra bu yazıyı yazmaya karar verdim. Bu bölümde Hamurişi yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları anlatacağım.

İçerisinde maya bulunan bir hamur yoğuracaksanız. İçine koyacağınız tüm malzemelerin oda ısısında olması gerekiyor. Yumurta bile buzdolabından çıkmış olmamalı, Tüm malzemeler ılık olmalı, Süt yada su konulacaksa mutlaka cezvede ılıyana kadar ısıtılmalı, soda ekleyecekseniz sıcak suyun içinde şişesiyle birlikte en az 10 dakika bekletilmeli, yoğurduğunuz hamurda kullanacağınız un çok önemli, bayatlamış un ile yapacağınız poğaçalardan istediğiniz sonucu kesinlikle alamazsınız. Benim size bu konuda tavsiyem açık un kullanmayınız. Açık unlar daha çabuk bayatlamaya yol açtığı için poğaçalarınızda sert olacaktır. Her zaman 1 kiloluk paketlerde satılan paket un kullanınız. Herhangi bir hamurişinde ortalama 1 kiloya yakın un koydulduğundan, evinizdeki un devamlı yenilenecek ve taze olacaktır. Ben 2 kiloluk unları bile tercih etmiyorum. Ayrıca Yuva Mayanın fabrikasında aldığım eğitim üzerine sizlere maya çeşitlerinden bahsetmek istiyorum. Maya çeşitleri;

  • YaÅŸ maya
  • Kuru maya
  • İnstant maya olmak üzere 3 çeÅŸite ayrılıyor.

YAŞ MAYA; Ev hanımlarının en çok tercih ettiği maya çeşitlerinin başında geliyor. Yaş mayaları kullanmadan önce bir bardak ılık su yada sütün içinde eritilmesi ve tamamen eridikten sonra hamura karıştırılması gerekiyor. Tek tezavantajı bu mayayı aldığınız gün yada ertesi gün kullanmanız gerekiyor. Eğer kullanılmazsa aktivesi düşer ve istediğiniz sonucu alamazsınız.

KURU MAYA; Aynı yaş mayada olduğu gibi, 1 su bardağı ılık su yada süt içinde eritilerek hamur kabınıza ilave edilir. Yalnız bu mayalar kabuklu oldukları için ılık suyunuzun içinde en az 10 dakika bekletilmeli, sonra hamur kabınıza ilave edilmelidir. Genelde 100 gramlık paketlerde satılır. Raf ömrü yaş mayadan daha uzundur. Bu mayanın dezavantajı yaptığınız tarifte mayanın ölçüsünü ayarlayamayabilirsiniz. Ortalama 1 yada 1,5 yemek kaşığı toz maya hamurişi tarifiniz için yeterli olacaktır. Bu mayayı kullandıktan sonra ağzını sıkıca kapatmalısınız yoksa 1-2 hafta sonra yine aktivitesini kaybetmeye başlayacaktır. Paket açılmadığı sürece son kullanma tarihine kadar saklanabilir.

İNSTANT MAYA; Benim en çok tercih ettiğim maya çeşididir. Artık bütün marketlerde kabartma tozu satılan reyonlarda bulabilirsiniz. Bu mayayı suda eritmenize yada bekletmenize gerek yok. Direk hamur kabınızın için kabartma tozu döker gibi dökmeniz yeterlidir. Tek kullanımlık olduğu için bayatlama yada aktivetisini kaybetme gibi bir sorunu yok. En pratik kullanım instant mayadadır.

mayali-hamur

 

Bu arada tüm maya çeşitleri aynı sonucu verir. Yani yaş maya daha yumuşak yapıyor gibi bir söylenti kesinlikle doğru değildir. Mayayı söylediğim şekilde kullandığınız sürece hepsinden mükemmel sonuçlar elde edebilirsiniz. Maya ile ilgili tüm bilgileri öğrendiğimize göre şimdi püf noktalarımıza devam edebiliriz.

Hamurişi tariflerinde genelde bardak ölçüsü pek verilmez. Çünkü herkesin kullanmış olduğu bardak ölçüsü, yumurtalarının büyüklüğü ve un markası değişiktir. Ortamın ısısı bile hamurunuza koyacağınız unun miktarını etkiler.

İlk yaptığınızda muhteşem bir hamur yoğuramayabilirsiniz. Fakat 2. yoğurmanızda daha tecrübeli olacağınız için un miktarını daha iyi ayarlarsınız. Elinize yapışmayan hatta çok çok az yapışan bir hamur idealdir. Hamurunuza şekil vermeden önce hamurunuzun üzerini örtüp en az 15 dakika dinlendirmelisiniz. Bu şekilde hamur kendine geleceği için daha iyi sonuç almanızı sağlar.

15. dakikanın sonunda hamurunuzdan parçalar koparıp istediğiniz şekli verip yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş tepsinize aralarda boşluk kalacak şekilde dizin.

Tepsiyi doldurduktan sonra,  tepsinizi hava almayacak bir şekilde büyük bir poşete geçiriniz. Havayla temas eden hamurunuzun kabarma işlemi çok gecikecektir. Bu şekilde en az 1 saat mayalanması bekleyin. 1 saat sonunda nasıl kabardığını göreceksiniz. Poşeti çıkartıp, poğaçalarınızın üzerine artık yumurta sarınızı sürebilirsiniz.

Yumurta sarısını mutlaka mayalanma işlemi bittikten sonra sürün. Önceden sürerseniz Poğaçanız mayalanırken yumurta sarısını içine çekeceği için yine istediğiniz sonucu alamayabilirsiniz. Poğaçalarınızı 180 derecede pişirebilirsiniz.

Poğaçalarınızı fırından çıkardıktan sonra üzerine temiz bir bez 10 dakika dinlendirin. Poğaçanızı artık afiyetle yiyebilirsiniz:)

Uzun bir yazı oldu farkındayım ama bunları uyguladığınız sürece mükemmel hamurişleri yapabilirsiniz

MUTFAKTA PRATİK BİLGİLER

MUTFAKTA PRATİK BİLGİLER

Mutfakta sadece yemek yapmakla iş bitmiyor. Yaptığınız yemeğin veya tatlının ya da böreğin beğenilmesi için yapım aşamalarında dikkat etmeniz gereken şeyler olabiliyor. Bu önemli noktalar yemeğinizin lezzetini kat kat arttırabilir ve beğenilmesini garanti edebilir.
Yapım aşamasına dikkat etmekle de iş bitmiyor. Kullanacağınız malzemelerin. tarifinize azami tat vermesi için önemsemeniz gereken noktalar da var.
Hatta onları sunarken dikkat etmeniz gereken püf noktaları da var.
Satın alırken bile tazelikleri veya görünümleri ile ilgili bir kaç bilgiye sahip olmanız her şeyi değiştirebilir.
Aslında mutfakla ilgili sadece yemek yapımı ile değilde her konuda önemli püf noktaları var.
Eğer bunları biliyorsanız ve yaptığınız şeyleri, püf noktalarını uygulayarak yaparsanız her şey daha iyi , çok daha temiz, çok daha verimli ve çok daha lezzetli olacaktır.
İşte ben bu köşede, mutfakla ilgili her konuda bulabildiğim pratik bilgileri sizlerle paylaşacağım. O kadar çok püf noktası var ki tümünü şu anda yazamayacağım için, düzenli olarak sayfaya eklentiler yapacağım.
Sizlerden ricam ara sıra girerek paylaştığım yeni bilgilerden de haberdar olmanız.. İşte başlıyorum.
MUTFAKTA PRATİK BİLGİLER VE PÜF NOKTALARI: 
BALIK TEMİZLEMEKTE ZORLANIYORSANIZ, temizlemeden evvel yarım saat dondurucuda bekletirseniz, sertleşeceği için temizleme işi kolaylaşacaktır.
BUZDOLABINIZIN DAHA İYİ SOĞUTMASI İÇİN, içine biraz tuz koyun. Tuz nemini alacak ve daha soğuk ve kuru olacaktır.
BİSKÜVİLERİNİZ, KURABİYELERİNİZ VEYA EKMEKLERİNİZ BAYATLADIYSA, bir yağlı kağıt içine veya kese kağıdına koyup kağıdın üstüne su serpin ve 10 dakikalığına fırında ısıtın.
ÇAYINIZIN AROMALI VE DAHA LEZZETLİ OLMASI İÇİN: Çayınızı sakladığınız kavanoza portakal veya limomn kabuğu koyabilirsiniz ya da bir kaç tane karanfil ve 1 tarçın kabuğu koyarak güzel bir aroma elde edebilirsiniz. Bir kaç değişik çayı da bir birine karıştırmak lezzetlendirebilir.
DONDURULMUŞ GIDALARINIZI ÇÖZERKEN DİKKATLİ OLUN. Donmuş gıdayı buzluktan sıcak bir ortama çıkararak çözdürmek sakıncalıdır. Bunun yerine buzdolabının rafında bekleterek ağır ama sağlıklı bir şekilde çözdürmelisiniz.
ELİNİZİN SOĞAN KOKMAMASI İÇİN, soğanı soymadan önce elinize biraz sirke sürün.
ETİN PİŞİP PİŞMEDİĞİNİ ANLAMAK İÇİN,  bir çatalı ete batırın. Çıkan su pembe renkli ise pişmemiş demektir. Eğer koyu kahverengi renk veya renksiz su çıkıyorsa kıvamında pişmiş demektir.
KAHVENİZİN TAZE KALMASI İÇİN, cam kavanozda saklayın. İçine de 2 adet kesme şeker katmayı unutmayın. Kapağını da sıkıca kapatın.
KARNABAHARIN BEYAZ VE KOKUSUZ PİŞMESİ İÇİN, pişirme suyuna bir kaç kaşık süt ve küçük bir parça ekmek eklemeyi unutmayın.
KEKİNİZİ PİŞTİKTEN HEMEN SONRA SERVİS ETMEYİN.  Çünkü, fırından çıkar çıkmaz servis ederseniz hem keserken zorlanırsınız, hem içi hamur kalır hem de tadı acımsı olur. 1,5 -2 saat dinlendirin. Hatta mümkünse akşamdan yapıp, ertesi gün servis edin. Lezzetine doyamayacaksınız.
KIZARTMA YAĞINIZIN BİR KAÇ KEZ DAHA KULLANILIP KULLANILMAYACAĞINI ANLAMAK İÇİN,Kızgın yağınıza 1 dilim ekmek atın. Siyah lekeler oluştuysa kullanmayın.
MANTARLAR KURUMUŞSA, bir miktar bira içinde bekletmeniz yeterlidir. Yeniden canlanacaktır.
MEYVELİ KEK veya pasta yapacağınız zaman, meyvelerin dibe çökmemesi için, önce una bulayın. Böylece meyve parçaları kekin dibinde birikmeden her yerine eşit yayılmış olacaktır.
PATATESLER bir müddet bekleyince yeşillenmeye ve filizlenmeye başlıyorsa çözümü kolay. Patates torbasının içine yeşil bir elma koyun.
PATATES KIZARTIRKEN ÇOK YAĞ ÇEKMEMESİ VE ÇITIR ÇITIR KIZARMASI İÇİN, doğradıktan sonra 1 saat suda bekletin. Sonra süzgeçle çıkarın ve kağıt havlu ile kurulayın. Kaynar olmayan sıcak yağın içinde 1-2 dakika kızartın. Tekrar süzgeçle süzerek dışarı alın. Yağın ateşini yükseltip kızgın hale getirin. Patatesleri tekrar içine atın ve nar gibi olana kadar kızartın.
PİLAVINIZIN DAHA BEYAZ OLMASI İÇİN, pişme suyuna 4-5 damla limon suyu eklemeniz yeterli olacaktır.
PİRİNCİ GİBİ BAKLAGİLLERİN BÖCEKLENMEMESİ İÇİN, sakladığınız kavanozun içine 2-3 diş sarımsak koyun.
PUDRA ŞEKERİNİZ KALMAMIŞSA, toz şekeri yağlı kağıdın arasına koyup,  ısıttığınız ütüyü üzerinde gezdirin.
SOĞAN SOYARKEN GÖZLERİNİZİN YANMAMASI İÇİN, kabukluyken ve daha sonrasında soyduktan sonra da su dolu kaba koyun.
SUCUKLARIN KURUYUP KÜFLENMEMESİ İÇİN, serin bir yere asın ve arada bir limonla yüzeyini silin. Küflenmeyi önlemiş olursunuz.
SÜTÜN DİBİ TUTUYORSA, tencereye koymadan önce tencereyi yıkayın silmeden nemliyken sütü koyup, kaynatın.
TUZLUKLAR NEMLENİP TIKANIYORSA, içlerine bir çay kaşığı pirinç koymanız yeterli olacaktır.
YEMEĞE VEYA ÇORBAYA TUZU FAZLA KATTIYSANIZ, çözümü kolay. İçine bir kaç parçaya böldüğünüz bir adet patates ekleyin. 5-6 dakika pişirin. Patates fazla tuzu emecektir.
YOĞURTLU ÇORBA YAPIYORSANIZ: Tuzunu en son yani çorba piştikten sonra koymalısınız. Önceden koyarsanız yoğurt kesilebilir ve çorbanız görüntü olarak kötü olur.

TAVUKLU BÖREK

TAVUKLU BÖREK

4 adet yufka
1 kase su ve sıvıyağ karışımı ( eşit ölçüde)

İçi için:
1 tavuk  göğsü ( haşlanmış)
1 küçük kavanoz garnitür

Başemel sos için:
2 su bardağı süt
1 dolu tepeleme kaşık un
1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 kaşık sıvıyağ
karabiber ve tuz

üzerine sürmek için:
1 adet yumurta

Önce başemel sosu yapmak için tereyağı ve sıvıyağda unu pembeleşmeden kavurun. Bir tel çırpıcı yardımıyla azar azar sütü ilave ederek pişirin. Muhallebi kıvamına gelip göz göz olunca ocaktan alın. Tuzunu ve karabiberini haşlanmış olan didiklenmiş tavuğu ve garnitürü koyun. ( garnitür kullanmak istemiyorsanız koymayabilirsiniz ) Hepsini karıştırıp bir kenara alın. Yufkaları tek olarak tezgahın üzerine açın. Bir fırça yardımıyla yağlı sudan her tarafına sürüp üçer parmak genişliğinde uzun uzun kesin. Yufkanın uç kısmına tavuklu harçtan bolca koyup üçgen şeklinde bir sağ tarafa, bir sol tarafa çevirerek muska şeklinde sarın. Uç kısmını suyla ıslatın (yufkanın yapışması için ). Yağlı kağıt veya yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Yumurtanın içine çok az sıvı yağ koyarsanız börekleriniz parlak olur. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında börekler kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun 

BAYAT EKMEK BÖREĞİ

BAYAT EKMEK BÖREĞİ

1 adet bayat ekmek küp küp doğranmış
2 su bardağı süt
3 adet yumurta
1 çorba kaşığı un
250 gr beyaz peynir ya da kaşar loru
YARIM demet maydanoz
tuz
1 çay bardağı çiçek yağı

Üzeri İçin:
RendelenmiÅŸ kaÅŸar peyniri

Ekmeklerin yarısını  tabanını yağladığımız kare  borcama yayalım. Arasına maydanozlu peynirimizi serelim. Diğer kalan ekmekleri de peynirlerin üzerini kapatacak şekilde yerleştirelim. Çırpılmış yumurta un ve sütü ve yağı karıştırarak bu ekmeklerin üzerine bolca dökelim. Yaklaşık 1 saat kadar buzdolabında dinlendirelim. Kızdırılmış 200 derece fırında pişmeye bırakalım. pişmesine yakın üzerine rendelenmiş kaşar serpelim. Kaşarlar eriyince fırından alalım. Sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.

Fındıklı Çubuk Baklava

  • MALZEMELER
  • 1 paket hazır baklava yufkası ( 800 gr )
  • 1 su bardağı fındık
  • 125 gr tereyağı ya da margarin
  • 2 çorba kaşığı sıvı yaÄŸ

şerbeti için;

  • 2 su bardağı toz ÅŸeker
  • 2, 5 su bardağı su
  • çeyrek limon

üzeri için;

  • tercihe baÄŸlı ÅŸam fıstığı ya da fındık
 HAZIRLANMASI

İlk önce şerbet malzemesini tencereye alıp 8-9 dk kaynatıyoruz Limonunu ekleyip soğumaya bırakıyoruz. Diğer taraftan tereyağını eritiyoruz içine sıvı yağ ekliyoruz 🙂 fındığı biraz iri parçalarda kalacak şekilde rondodan çekiyoruz 🙂 tezgahın üzerine 3 yaprak hazır baklava yufkasından alıyoruz. Üzerine fırça yardımıyla tereyağı sürüyoruz. Uç kısmına biraz fındık ekleyip rulo şeklinde sarıyoruz ve yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz. Tüm malzeme bitene kadar işleme devam ediyoruz :)) 180 derecelik fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Piştiğinde 1-2 dk bekletip soğuyan ( oda ısısında ) olan şerbeti döküyoruz ve çekmesini bekliyoruz tatlı soğuyup şerbeti çektiğinde üzerini istediğimiz gibi süsleyip servis ediyoruz :))

Ben fındıklı yaptım siz içine istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz :)) hem pratik hemde lezzetli bir baklava denemenizi tavsiye ederim :)) deneyenlere afiyet şeker olsun hayırlı ramazanlar :))

Sitemizde ÅŸuan:
Gazeteler
manÅŸetler
Günlük Burç
Günlük Burç
Piyasalar
Hava Durumu
BURSA

BURSA
Şiir Bahçesi
Sayaç






radyo