BulunduÄŸunuz Sayfa ‘Yemek Tarifleri’
Hamur iÅŸi yaparken bunlara dikkat….
Bir çok üyemizden hamurumuz kabarmıyor yada piştikten sonra sert oluyor. Yumuşacık poğaçalar yapamıyorum gibi mesajlar aldıktan sonra bu yazıyı yazmaya karar verdim. Bu bölümde Hamurişi yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları anlatacağım.
İçerisinde maya bulunan bir hamur yoğuracaksanız. İçine koyacağınız tüm malzemelerin oda ısısında olması gerekiyor. Yumurta bile buzdolabından çıkmış olmamalı, Tüm malzemeler ılık olmalı, Süt yada su konulacaksa mutlaka cezvede ılıyana kadar ısıtılmalı, soda ekleyecekseniz sıcak suyun içinde şişesiyle birlikte en az 10 dakika bekletilmeli, yoğurduğunuz hamurda kullanacağınız un çok önemli, bayatlamış un ile yapacağınız poğaçalardan istediğiniz sonucu kesinlikle alamazsınız. Benim size bu konuda tavsiyem açık un kullanmayınız. Açık unlar daha çabuk bayatlamaya yol açtığı için poğaçalarınızda sert olacaktır. Her zaman 1 kiloluk paketlerde satılan paket un kullanınız. Herhangi bir hamurişinde ortalama 1 kiloya yakın un koydulduğundan, evinizdeki un devamlı yenilenecek ve taze olacaktır. Ben 2 kiloluk unları bile tercih etmiyorum. Ayrıca Yuva Mayanın fabrikasında aldığım eğitim üzerine sizlere maya çeşitlerinden bahsetmek istiyorum. Maya çeşitleri;
- YaÅŸ maya
- Kuru maya
- İnstant maya olmak üzere 3 çeşite ayrılıyor.
YAŞ MAYA; Ev hanımlarının en çok tercih ettiği maya çeşitlerinin başında geliyor. Yaş mayaları kullanmadan önce bir bardak ılık su yada sütün içinde eritilmesi ve tamamen eridikten sonra hamura karıştırılması gerekiyor. Tek tezavantajı bu mayayı aldığınız gün yada ertesi gün kullanmanız gerekiyor. Eğer kullanılmazsa aktivesi düşer ve istediğiniz sonucu alamazsınız.
KURU MAYA; Aynı yaş mayada olduğu gibi, 1 su bardağı ılık su yada süt içinde eritilerek hamur kabınıza ilave edilir. Yalnız bu mayalar kabuklu oldukları için ılık suyunuzun içinde en az 10 dakika bekletilmeli, sonra hamur kabınıza ilave edilmelidir. Genelde 100 gramlık paketlerde satılır. Raf ömrü yaş mayadan daha uzundur. Bu mayanın dezavantajı yaptığınız tarifte mayanın ölçüsünü ayarlayamayabilirsiniz. Ortalama 1 yada 1,5 yemek kaşığı toz maya hamurişi tarifiniz için yeterli olacaktır. Bu mayayı kullandıktan sonra ağzını sıkıca kapatmalısınız yoksa 1-2 hafta sonra yine aktivitesini kaybetmeye başlayacaktır. Paket açılmadığı sürece son kullanma tarihine kadar saklanabilir.
İNSTANT MAYA; Benim en çok tercih ettiğim maya çeşididir. Artık bütün marketlerde kabartma tozu satılan reyonlarda bulabilirsiniz. Bu mayayı suda eritmenize yada bekletmenize gerek yok. Direk hamur kabınızın için kabartma tozu döker gibi dökmeniz yeterlidir. Tek kullanımlık olduğu için bayatlama yada aktivetisini kaybetme gibi bir sorunu yok. En pratik kullanım instant mayadadır.
Bu arada tüm maya çeşitleri aynı sonucu verir. Yani yaş maya daha yumuşak yapıyor gibi bir söylenti kesinlikle doğru değildir. Mayayı söylediğim şekilde kullandığınız sürece hepsinden mükemmel sonuçlar elde edebilirsiniz. Maya ile ilgili tüm bilgileri öğrendiğimize göre şimdi püf noktalarımıza devam edebiliriz.
Hamurişi tariflerinde genelde bardak ölçüsü pek verilmez. Çünkü herkesin kullanmış olduğu bardak ölçüsü, yumurtalarının büyüklüğü ve un markası değişiktir. Ortamın ısısı bile hamurunuza koyacağınız unun miktarını etkiler.
İlk yaptığınızda muhteşem bir hamur yoğuramayabilirsiniz. Fakat 2. yoğurmanızda daha tecrübeli olacağınız için un miktarını daha iyi ayarlarsınız. Elinize yapışmayan hatta çok çok az yapışan bir hamur idealdir. Hamurunuza şekil vermeden önce hamurunuzun üzerini örtüp en az 15 dakika dinlendirmelisiniz. Bu şekilde hamur kendine geleceği için daha iyi sonuç almanızı sağlar.
15. dakikanın sonunda hamurunuzdan parçalar koparıp istediğiniz şekli verip yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş tepsinize aralarda boşluk kalacak şekilde dizin.
Tepsiyi doldurduktan sonra,  tepsinizi hava almayacak bir şekilde büyük bir poşete geçiriniz. Havayla temas eden hamurunuzun kabarma işlemi çok gecikecektir. Bu şekilde en az 1 saat mayalanması bekleyin. 1 saat sonunda nasıl kabardığını göreceksiniz. Poşeti çıkartıp, poğaçalarınızın üzerine artık yumurta sarınızı sürebilirsiniz.
Yumurta sarısını mutlaka mayalanma işlemi bittikten sonra sürün. Önceden sürerseniz Poğaçanız mayalanırken yumurta sarısını içine çekeceği için yine istediğiniz sonucu alamayabilirsiniz. Poğaçalarınızı 180 derecede pişirebilirsiniz.
Poğaçalarınızı fırından çıkardıktan sonra üzerine temiz bir bez 10 dakika dinlendirin. Poğaçanızı artık afiyetle yiyebilirsiniz:)
Uzun bir yazı oldu farkındayım ama bunları uyguladığınız sürece mükemmel hamurişleri yapabilirsiniz
MUTFAKTA PRATİK BİLGİLER
MUTFAKTA PRATİK BİLGİLER
TAVUKLU BÖREK
TAVUKLU BÖREK
4 adet yufka
1 kase su ve sıvıyağ karışımı ( eşit ölçüde)
İçi için:
1 tavuk  göğsü ( haşlanmış)
1 küçük kavanoz garnitür
Başemel sos için:
2 su bardağı süt
1 dolu tepeleme kaşık un
1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 kaşık sıvıyağ
karabiber ve tuz
üzerine sürmek için:
1 adet yumurta
Önce baÅŸemel sosu yapmak için tereyağı ve sıvıyaÄŸda unu pembeleÅŸmeden kavurun. Bir tel çırpıcı yardımıyla azar azar sütü ilave ederek piÅŸirin. Muhallebi kıvamına gelip göz göz olunca ocaktan alın. Tuzunu ve karabiberini haÅŸlanmış olan didiklenmiÅŸ tavuÄŸu ve garnitürü koyun. ( garnitür kullanmak istemiyorsanız koymayabilirsiniz ) Hepsini karıştırıp bir kenara alın. Yufkaları tek olarak tezgahın üzerine açın. Bir fırça yardımıyla yaÄŸlı sudan her tarafına sürüp üçer parmak geniÅŸliÄŸinde uzun uzun kesin. Yufkanın uç kısmına tavuklu harçtan bolca koyup üçgen ÅŸeklinde bir saÄŸ tarafa, bir sol tarafa çevirerek muska ÅŸeklinde sarın. Uç kısmını suyla ıslatın (yufkanın yapışması için ). YaÄŸlı kağıt veya yaÄŸlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Yumurtanın içine çok az sıvı yaÄŸ koyarsanız börekleriniz parlak olur. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında börekler kızarıncaya kadar piÅŸirin. Afiyet olsunÂ
BAYAT EKMEK BÖREĞİ
BAYAT EKMEK BÖREĞİ
1 adet bayat ekmek küp küp doğranmış
2 su bardağı süt
3 adet yumurta
1 çorba kaşığı un
250 gr beyaz peynir ya da kaşar loru
YARIM demet maydanoz
tuz
1 çay bardağı çiçek yağı
Üzeri İçin:
RendelenmiÅŸ kaÅŸar peyniri
Ekmeklerin yarısını tabanını yağladığımız kare borcama yayalım. Arasına maydanozlu peynirimizi serelim. Diğer kalan ekmekleri de peynirlerin üzerini kapatacak şekilde yerleştirelim. Çırpılmış yumurta un ve sütü ve yağı karıştırarak bu ekmeklerin üzerine bolca dökelim. Yaklaşık 1 saat kadar buzdolabında dinlendirelim. Kızdırılmış 200 derece fırında pişmeye bırakalım. pişmesine yakın üzerine rendelenmiş kaşar serpelim. Kaşarlar eriyince fırından alalım. Sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Fındıklı Çubuk Baklava
- MALZEMELER
- 1 paket hazır baklava yufkası ( 800 gr )
- 1 su bardağı fındık
- 125 gr tereyağı ya da margarin
- 2 çorba kaşığı sıvı yağ
şerbeti için;
- 2 su bardağı toz şeker
- 2, 5 su bardağı su
- çeyrek limon
üzeri için;
- tercihe bağlı şam fıstığı ya da fındık
İlk önce şerbet malzemesini tencereye alıp 8-9 dk kaynatıyoruz Limonunu ekleyip soğumaya bırakıyoruz. Diğer taraftan tereyağını eritiyoruz içine sıvı yağ ekliyoruz 🙂 fındığı biraz iri parçalarda kalacak şekilde rondodan çekiyoruz 🙂 tezgahın üzerine 3 yaprak hazır baklava yufkasından alıyoruz. Üzerine fırça yardımıyla tereyağı sürüyoruz. Uç kısmına biraz fındık ekleyip rulo şeklinde sarıyoruz ve yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz. Tüm malzeme bitene kadar işleme devam ediyoruz :)) 180 derecelik fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Piştiğinde 1-2 dk bekletip soğuyan ( oda ısısında ) olan şerbeti döküyoruz ve çekmesini bekliyoruz tatlı soğuyup şerbeti çektiğinde üzerini istediğimiz gibi süsleyip servis ediyoruz :))
Ben fındıklı yaptım siz içine istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz :)) hem pratik hemde lezzetli bir baklava denemenizi tavsiye ederim :)) deneyenlere afiyet şeker olsun hayırlı ramazanlar :))